torsdag den 5. januar 2012

Brancheperspektiv 1998-2011: En billedmontørs erindringer, Del 4

2008-2011: ... Skal vi nu til at male på paptallerkener eller hvad ...?

TØMMERMÆND!!

Ind med firetoget er kommet en ubuden gæst, der kalder sig ”den økonomiske krise”, og som en anden vampyr er den rejst gennem Europa med sit iltre budskab - men dette bæst nærer sig ikke af blod, næ, nej, snarere af gårsdagens overforbrug …!

Dette parasitiske bæst viser sig dog meget hurtigt at blive en sand mediedarling, og næst efter ’dræbersnegl’ og ’fugleinfluenza’ er ’krise’ nok det flittigst anvendte ord i TV nyhederne.

På kunstnerartikelområdet er der panik, for supermarkederne og Søstrene Grenes har taget en stor, fed bid af omsætningen. Visse kunstnere tyer til de billige malegrunde, og man forstår dem (hmm, næsten), når BKF melder om over 50 % nedgang i kunstnernes indtægter siden for blot få år siden.

Andre vælger at slanke sine formater en smule, og klarer sig på den måde.

Indramning synes at være en saga blot, megakøberne er knap så "mega" mere, og en del af de nye kunstnere, der spirede under opsvinget har vist drejet nøglen om eller kører på vågeblus.

Udstillinger og messer melder om forsvindende få røde prikker, og på en messe, jeg ikke nævner ved navn, ser jeg angstprovokerende otte jakker hænge i garderoben.
   
Kunst og følgeligt kunstneratikler opfattes desværre ikke som nødvendighedsvarer, og i konkurrence med mælk og rugbrød er kampen afgjort på forhånd ... MEN Det er ikke alt sammen forfærdeligt; der er et segment, der selv under krisen, sværger til kvalitet, og kvalitetsbevidstheden er endda mere udtalt end før. For discount er ikke nødvendigvis vejen ud af krisen, måske er den endda krisens bedste ven.

Samtidig holder dette segment stand overfor faldbud og tyrkisk kræmmermentalitet – for er man først gået ned ad den sti, har man åbnet op for en virkelig hvepserede.

For er kunst ikke en nødvendighedsvare? Kan man ikke godt leve af torskerogn, for at få råd til det billede eller den bog, man har gået og gabt efter?

’Krise’ betyder tilspidsning; betegner en problematisk forandringssituation forbundet med et vendepunkt ...
Så måske var den egentlige krise i virkeligheden opsvinget, og det her er blot efterdønningerne i den forandringssituation.

Forude kan man håbe, at vi lander et eller andet sted mellem fordums snobberi og de overgearede discount tendenser ... Den gyldne middelvej. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar